Фото inshe.tv
НовостиОфициально

Нові норми фізіологічних потреб населення (діти) в основних харчових речовинах і енергії

68просмотров

Згідно з Наказом МОЗ №1073 від 03.09.2017 Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії, змінено кількість жирів, вуглеводів та білків в раціоні дорослого працездатного населення.

Нові норми фізіологічних потреб населення (дорослі) в основних харчових речовинах і енергії

Також було оновлено рекомендації щодо харчування осіб літнього віку.

Нові норми фізіологічних потреб населення (особи похилого віку) в основних харчових речовинах і енергії

 

Добова потреба дитячого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії

Вікова група Стать Енергія Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
ккал загальна кількість тваринні
0-3 місяці* хлопчики та дівчатка 120 2,2 2,2 6,5 13
4-6 місяців* хлопчики та дівчатка 115 2,6 2,5 6,0 13
7-12 місяців* хлопчики та дівчатка 110 2,9 2,3 5,5 13
1-3 роки хлопчики та дівчатка 1385 53 37 44 194
4-6 років хлопчики та дівчатка 1700 58 41 56 240
6 років
(учні)
хлопчики та дівчатка 1800 60 43 58 260
7-10 років хлопчики та дівчатка 2100 72 51 70 295
11-13 років хлопчики 2400 84 62 84 327
11-13 років дівчатка 2300 78 55 76 326
14-17 років юнаки 2700 93 68 92 375
14-17 років дівчата 2400 83 59 81 334

__________
* Для дітей 0-12 місяців життя потребу наведено з розрахунку на 1 кілограм маси тіла.

 

Добова потреба дитячого населення у мінеральних речовинах

Вікова група Мінеральні речовини
Кальцій
(мг)
Фосфор
(мг)
Магній
(мг)
Залізо
(мг)
Цинк
(мг)
Йод
(мкг)
Селен
(мкг)
Фтор
(мкг)
Мідь
(мг)
0-3 місяці 400 300 50 4 3 90 17 1,0 0,3-0,5
4-6 місяців 500 400 60 7 4 90 17 1,0 0,3-0,5
7-12 місяців 600 500 70 10 7 90 17 1,0 0,3-0,5
1-3 роки 800 800 100 10 10 90 20 1,2 0,3-0,7
4-6 років 800 800 120 10 10 90 20 1,5 1,2
6 років
(учні)
800 800 150 12 10 100 30 2,0 1,5
7-10 років 1000 1000 170 12 10 120 30 2,5 1,5
11-13 років
(хлопчики)
1200 1200 280 12 15 150 40 2,5 2,0
11-13 років
(дівчатка)
1200 1200 270 15 12 150 45 2,5 1,5
14-17 років
(юнаки)
1200 1200 400 12 15 150 50 2,5 2,5
14-17 років
(дівчата)
1200 1200 300 18 13 150 50 2,5 2,0

 

Добова потреба дитячого населення у вітамінах

Вікова група А
(мкг РЕ)
Біотин
(мкг)
Пантотенова кислота
(мг)
Д
(мкг)
Е
(мг ТЕ)
К
(мкг)
С
(мг)
В1
(тіамін, мг)
В2
(рибо-флавін, мг)
РР
(мг НЕ)
В6
(мг)
В12
(мкг)
Фолат
(мкг)
0-3 місяці 400 5 1,7 8 3 5 30 0,3 0,4 5 0,4 0,5 25
4-6 місяців 400 5 1,7 10 4 8 35 0,4 0,5 6 0,5 0,5 40
7-12 місяців 500 6 1,8 10 5 10 40 0,5 0,6 7 0,6 0,6 60
1-3 роки 500 8 2 10 6 15 45 0,8 0,9 10 0,9 0,7 100
4-6 років 500 15 3 10 7 20 50 0,8 1,0 12 1,0 1,0 150
6 років
(школярі)
500 15 3 10 8 25 55 0,9 1,1 13 1,1 1,2 200
7-10 років 500 20 3 5 10 30 60 1,0 1,2 15 1,2 1,4 200
11-13 років
(хлопчики)
600 25 4 5 13 45 75 1,3 1,5 17 1,5 2,0 300
11-13 років
(дівчатка)
600 25 4 5 10 45 70 1,1 1,3 15 1,3 2,0 300
14-17 років
юнаки
600 40 4 5 15 65 80 1,5 1,8 20 1,8 2,0 400
14-17 років
дівчата
600 40 4 5 13 55 75 1,2 1,5 17 1,5 2,0 400

Примітки:

1. Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (за масою) в добовому раціоні становить 1:1:4.
2. Рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження відносно загальної кількості білків: для дітей — 60 % і більше, для дорослих — 50 % і більше.
3. Рекомендований вміст білків відносно енергетичної цінності (калорійності) добового раціону для дітей — близько 15 % калорійності, для дорослих — близько 13 % калорійності; вміст жирів — близько 30 % калорійності.
4. Рекомендований вміст жирів рослинного походження в раціоні харчування — 20 % загальної кількості жирів. Рекомендований вміст поліненасичених та мононенасичених жирних кислот у раціоні — близько 10 % і 10 % калорійності добового раціону відповідно.
5. При розрахунку харчової цінності середньодобових наборів харчових продуктів використовуються такі значення узагальнених втрат: для білка — 11 %, жиру — 12 %, вуглеводів — 10 %.
6. Значення вітаміну А наведені в ретиноловому еквіваленті, вітаміну Е — у токофероловому еквіваленті, вітаміну РР (ніацину) — у ніациновому еквіваленті, фолата — за птероілполіглутаміновою кислотою.
7. Для перерахунку різних форм вітамінних препаратів використовуються такі коефіцієнти:
1 мкг ретинолового еквіваленту (РЕ) = 1 мкг ретинолу = 1,14 мкг ретинол ацетату = 1,82 мкг ретинол пальмітату = 3,3 МО або 6 мкг каротину;
1 мг токоферолового еквіваленту (ТЕ) = 1 мг токоферолу = 1,49 мг токоферол ацетату = 1,49 МО;
1 мг тіаміну = 1, 27 мг тіаміну хлориду = 1,64 мг тіаміну броміду = 1,8 мг тіаміну дифосфату;
1 мг рибофлавіну = 1,21 мг флавіну мононуклеотиду;
1 мг ніацинового еквіваленту (НЕ) = 1 мг ніацину або 60 мг триптофану в раціоні;
1 мг піридоксалю = 1,21 мг піридоксаль гідрохлориду = 1,45 мг піридоксаль фосфату;
1 мг аскорбінової кислоти = 1,12 мг аскорбату натрію = 1,21 аскорбату кальцію;
1 мкг птероілмоноглутамінової кислоти (синтетичної фолієвої кислоти) = 2 мкг птероілмоноглутамінової кислоти (природної фолієвої кислоти), що міститься в харчових продуктах;
1 мкг вітаміну Д = 40 МО

Начальник Управління
громадського здоров’я
Н. Півень

Комментировать