Рекомендации

Цільні зерна на сніданок: скажемо НІ зайвій вазі та діабету

52просмотров

Правильно складене ранкове меню не тільки зменшує ризик переїдання протягом решти дня, але і покращує обмін речовин, дає організму, в тому числі, і мозку необхідне харчування і допомагає підтримувати нормальну вагу.

За даними американського Національного Центру контролю над вагою, який взяв на облік людей, схудлих, як мінімум, на 12 кг і зумівших зберігти досягнуту вагу протягом терміну більше року, найбільшого успіху в зниженні ваги досягають ті, хто починає день з сніданку.

Слід знати, що сніданок — найважливіша їжа дня. У тих, хто відмовляється від нього (або замінює ранковий прийом їжі чашкою кави), відзначається підвищена стомлюваність і дратівливість, виникають проблеми з пам’яттю. Крім того, такі люди в набагато більшому ступені, ніж ті, хто не нехтує сніданком, схильні до повноти. Що, в свою чергу, збільшує ризик виникнення і розвитку різних захворювань. У тому числі — серцево-судинної системи, суглобів і навіть деяких форм раку.

Дослідження, що проводилося в 2012 році, результати якого опубліковані в Американському журналі клінічного харчування, показує, що у людей, регулярно пропускають сніданок, ризик захворіти на діабет другого типу на 21 відсоток вище, ніж у тих, хто має звичку снідати.

У цьому дослідженні брали участь 29 тисяч чоловіків, спостереження за ними вчені-медики вели протягом 16 років. І прийшли до висновку, що ранковий прийом їжі сприяє стабілізації рівня цукру в крові протягом всього дня.

Дієтологи рекомендують включати в сніданок нежирні білки і їжу, багату клітковиною. Це може бути, наприклад, каші з цільного зерна, змішані з нежирним йогуртом або нежирним молоком (можна використовувати соєве). У цю суміш бажано додати кілька нарізаних фруктів.

Група вчених з Техаського університету Ель-Пасо, провівши дослідження, дійшла висновку, що регулярний сніданок допомагає знизити щоденне кількість споживаних калорій на 100 одиниць, що досить, щоб забезпечити втрату ваги в середньому 4 кг на рік.

Ще одне дослідження показало, що сніданок, в складі якого входять каші з цільної кукурудзи, знижує рівень кортизолу (гормон стресу, який виробляється корою наднирників і сприяє збільшенню ваги, акумуляції жирових відкладень на животі) в організмі. Занадто великий обсяг талії — перша ознака метаболічного (тобто обмінного) синдрому, який уп’ятеро збільшує ризик розвитку діабету другого типу і втричі — ризик виникнення проблем в серцево-судинній системі.

Щоденна ранкова порція цільних злаків повинна складати приблизно 100 г. Це може бути хліб, виготовлений з цілісного борошна, каші, коржі з необробленої кукурудзяної або пшеничного борошна зі спеціями.

Вчені встановили, що вживання продуктів харчування з високим вмістом харчових волокон (клітковини, яка «чистить» стінки судин) благотворно впливає на функції серцево-судинної системи. Наприклад, клітковина, що міститься у вівсянці, знижує рівень «поганого» (LDL) холестерину в крові.

Продукти з цільного зерна засвоюються набагато повільніше, ніж вироби з рафінованих (очищених) зерен. Тому вживання їх на сніданок стабілізує рівень цукру в крові, що не стимулюючи додатковий викид інсуліну.

Комментировать