«ДоброЇжа»: розповідаємо про крохмалисті продукти

«ДоброЇжа»: розповідаємо про крохмалисті продукти
Автор:
09.06.2022 ,

Продовжуємо наповнювати наш проект “ДоброЇжа” новими матеріалами. Сьогодні ми поговоримо про крохмалисті продукти, які є основним джерелом вуглеводів і які відіграють важливу роль у здоровому харчуванні.

Крохмалисті продукти, такі як картопля, хліб, рис та інші крупи, макарони, повинні становити чверть від об’єму їжі, яку ви споживаєте.

Ми повинні їсти певну кількість продуктів, що містять крохмаль, щодня – як частину здорової збалансованої дієти. Там, де це можливо, вибирайте цільнозернові сорти продукції зі злаків та їжте картоплю з шкіркою, щоб отримати більше клітковини. 

Навіщо потрібні крохмалисті продукти?

Крохмалисті продукти є хорошим джерелом енергії та основним джерелом низки поживних речовин у нашому раціоні. Крім крохмалю, вони містять клітковину, кальцій, залізо і вітаміни групи В.

Деякі люди думають, що крохмалисті продукти сприяють набору ваги, але якщо порівнювати калорійність – вони містять менше половини калорій відомих жирів.

Крохмалисті продукти і клітковина

  • Цільнозернові види крохмалистих продуктів і картопля (особливо, якщо її споживати разом зі шкіркою) є добрими джерелами клітковини.
  • Клітковиною називають ряд речовин, що містяться в клітинних стінках овочів, фруктів, бобових і зернових.
  • Клітковина, яка не перетравлюється, допомагає харчовим масам рухатися по кишківнику.
  • Картопляна шкірка, цільнозерновий хліб і сухі сніданки, коричневий рис і макарони з цільнозернової пшениці – все це гарні джерела клітковини.
  • Клітковина може допомогти підтримувати здоров’я кишечника і може допомогти вам відчути ситість, а це означає, що ви менше переїдатимете.
  • Це робить цільнозернову крохмалисту їжу та картоплю (яку їдять разом зі шкіркою) особливо хорошим вибором – якщо ви намагаєтеся схуднути.

Деякі види клітковини, що містяться у фруктах і овочах, наприклад, яблука, морква, картопля, а також у вівсі та бобових, можуть частково засвоюватися і можуть допомогти знизити кількість холестерину в крові.

Смачного і здорового вам харчування!

Зверніть увагу

Раніше ми писали про п’ять порцій рослинної їжі, які варто вживати щодня. Чому так і чому це має значення, чому мова йде саме про п’ять порцій, хто це придумав, і що це за абстрактне визначення “порція” – розповідаємо у цій статті.

Ілюстрація sydney.edu.au

Ми любимо тексти без помилок. Але часом вони трапляються. Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Публікації HUBZ Media не є медичними матеріалами. Якщо у вас виникли проблеми зі станом здоров'я - вам потрібно негайно звернутись до лікаря.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: