Здорове харчування захищає від COVID-19: рекомендації ВООЗ

Здорове харчування захищає від COVID-19: рекомендації ВООЗ
Автор:
HUBZ Редакція
23.07.2021

Під час пандемії COVID-19 дуже важливо харчуватися здоровою їжею. Раціон може впливати на здатність організму протистояти інфекції, боротися з нею та відновлюватися після хвороби. Сама по собі їжа та харчові добавки не можуть захистити від COVID-19 або вилікувати це захворювання, проте здорове харчування необхідне для підтримки функцій імунної системи. Крім того, збалансований раціон дозволяє скоротити ймовірність виникнення інших розладів – ожиріння, захворювання серця, діабет та деякі види раку.

Здорове харчування: 10 рекомендацій ВООЗ

  1. Вживайте різноманітну їжу, у тому числі фрукти та овочі

  • Щодня слід вживати в їжу суміш із цільнозернових злаків, таких як пшениця, кукурудза та рис, бобові, наприклад, сочевицю та квасолю, достатню кількість свіжих фруктів та овочів та продукти тваринного походження (наприклад м’ясо, рибу, яйця та молоко).
  • По можливості необхідно вибирати крупи з необробленого зерна, наприклад із кукурудзи, проса, вівса, пшениці та бурого рису (вони багаті на цінну клітковину і сприяють тривалому збереженню почуття ситості).
  • Для перекусу протягом дня згодяться свіжі овочі, фрукти та несолоні горіхи.

2 Зменшуйте споживання солі

  • Слід обмежити споживання солі до 5 г на день (еквівалент однієї чайної ложки).
  • Не пересолюйте готові страви та їжу під час приготування, намагайтеся рідше використовувати солоні соуси та приправи (наприклад соєвий соус, рибний соус або соус на основі бульйону).
  • Якщо ви вживаєте в їжу консерви або сушені продукти, намагайтеся вибирати заготовки з овочів, горіхів або фруктів без додавання солі або цукру.
  • Заберіть зі столу сільничку і спробуйте додавати для смаку свіжу або сушену зелень та спеції.
  • Перевіряйте вміст солі в продукції, що купується, і віддавайте перевагу їжі з низьким вмістом натрію.

3 Вживайте жири та олії в помірній кількості

  • Вибирайте здорову масложирову продукцію: готуючи їжу, віддайте перевагу оливковій, соєвій, соняшниковій або кукурудзяній олії (замість вершкового, топленого маслу та сала).
  • Віддайте перевагу білим сортам м’яса, наприклад м’ясу птиці та рибі, тому що вміст жиру в них зазвичай нижче, ніж у м’ясі червоних сортів. Зрізайте з м’яса жировий прошарок і намагайтеся уникати вживання м’ясних напівфабрикатів.
  • Молоко та молочні продукти повинні бути знежиреними або зі зниженим вмістом жиру.
  • Уникайте випічки, смажених та перероблених харчових продуктів, у яких містяться трансжири промислового виробництва.
  • Намагайтеся готувати їжу на пару або варити, але не смажити.

4 Обмежте споживання цукру

  • Намагайтеся обмежити споживання солодощів, а також солодких напоїв: газованої води, фруктових соків та напоїв на основі соку, у тому числі рідкого або порошкового концентрату, води зі смаковими добавками, енергетичних та спортивних напоїв, чайних та кавових напоїв та молочних напоїв зі смаковими добавками.
  • Замість солодощів, таких як печива, торти та шоколад, вибирайте свіжі фрукти. Якщо ви все ж таки віддаєте перевагу іншим видам десерту, слід підбирати такі, в яких міститься невелика кількість цукру і вживати невеликі порції.
  • Уникайте годівлі дітей цукровмісною продукцією. Сіль і цукор не слід додавати до прикормів для дітей молодше двох років; споживання солі та цукру дітьми старше двох років необхідно суворо контролювати.

5 Не забувайте про воду: вживайте достатню кількість рідини

  • Для раціонального функціонування організму потрібно стежити за достатнім надходженням рідини. Вода з-під крана, якщо вона безпечна для пиття і доступна, є безпечним і недорогим напоєм. Замінивши цукромісткі напої питною водою, ви зможете легко обмежити споживання цукру та добовий калораж раціону.

6 Уникайте небезпечного та шкідливого вживання алкоголю

  • Алкоголь не є елементом здорового харчування. Вживання алкоголю не захищає від COVID 19 та може бути небезпечним. Часте чи надмірне вживання алкоголю безпосередньо пов’язане з підвищеним травматизмом і, крім того, має довгострокові наслідки, такі як ураження печінки, рак, захворювання серця та психічні розлади. Безпечної дози алкоголю немає.

7 Забезпечте можливість грудного вигодовування для дітей грудного та раннього віку.

  • Ідеальною їжею для немовлят є грудне молоко. Це безпечний і чистий продукт, у якому містяться антитіла, що захищають дитину від багатьох поширених дитячих хвороб. Немовлята повинні перебувати на винятковому грудному вигодовуванні протягом перших шести місяців життя, тому що грудне молоко містить необхідний для них обсяг рідини та поживних речовин.
  • Починаючи з віку шести місяців слід вводити різноманітні придатні за віком, безпечні та багаті на поживні речовини прикорми. Грудне вигодовування дітей слід продовжувати до дворічного віку або довше.
  • Якщо жінка з COVID-19 хоче годувати грудьми, вона може це робити за умови дотримання заходів профілактики інфекцій та інфекційного контролю.