10 овочів, які повинні бути на вашому столі у липні

10 овочів, які повинні бути на вашому столі у липні
Автор:
HUBZ Редакція
25.06.2021

Літо в розпалі, а це означає, що на нас чекають приємні посиденьки теплими вечорами, походи на природу з сім’єю та веселі водні процедури. Не важливо, як ви спланували свої вихідні – сидітимете на балконі зі склянкою холодного лимонаду або вирушите купатися з сім’єю, не забудьте взяти з собою свіжі овочі та фрукти, які зараз доступніші та смачніші, ніж у будь-яку іншу пору року. Ми підготували список із 10 корисних сезонних овочів, які обов’язково повинні бути на вашому столі.

Буряк

Час коренеплодів лише починається. Буряк ще не має свого характерного щільного смаку, він сповнений солодкого соку і, звичайно, активно пахне землею. Через що деякі намагаються уникати її у своєму раціоні, але зовсім дарма! Буряк, завдяки високому природному вмісту калію та нітро сполук, є відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань та для нормалізації тиску. Буряк не обов’язково відварювати, натерті на великій тертці або порізані соломкою свіжі буряки – відмінно поєднуються з часником і свіжою зеленню. Заправте її корисною олією, додайте трохи лимонного соку, і ви отримаєте чудовий літній салат. Також сік буряка можна додати у ваш домашній лимонад. Від цього він стане не тільки надзвичайно красивим, але і дуже корисним – червоний пігмент буряка беталаїн має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворювань.

Солодкий перець

Сезон для солодкого перцю триває з липня до вересня. Отже, настав час активно включати його у своє меню. Перець є відмінним джерелом вітаміну А і С та гарним джерелом вітаміну Е та вітаміну В6. Зрілий солодкий перець містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному та жовтому перці вміст провітаміну А (каротину) такий самий, як у моркві. Деякі сорти перцю містять пекучу речовину капсаїцин, яка має протизапальну, болезаспокійливу та онкопротекторну властивість. Солодкий перець чудово підходить для найрізноманітніших страв: овочевих рагу, соте, салатів, чудово поєднується з іншими овочами та м’ясом.

Морква

Вирушаючи з сім’єю відпочити на природу, захопіть із собою ці свіжі соковиті коренеплоди, як легкий перекус. Морква – ідеальне джерело мікроелементів, вона також багата на вітаміни. А ще, морква, як і буряк, багата на фолати, які особливо необхідні дітям і вагітним жінкам. Нагадаємо, що морква є одним із лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету та здорової шкіри.

Кукурудза

Думаю, що нікого не доведеться вмовляти купити та з’їсти качан кукурудзи. Хоча цей цінний овоч не є для України споконвічним, він прижився тут як рідний і став невід’ємною частиною літнього раціону. Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінову кислоту. В цій рослині знаходяться цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель та мідь. Але головне – кукурудза є чудовим джерелом клітковини, яка дуже корисна для нашого травлення і вкрай необхідна для здоров’я. Купуйте і відварюйте ці сонячні ароматні качани, присмачуйте їх улюбленою олією, додайте трохи солі та перцю та насолоджуйтесь неповторним смаком літа.

Огірки

Вони доступні протягом всього року, але влітку огірки просто чудові. Зніжені сонячними променями, що надихалися повітрям полів, вони радують своїм хрускотом і вгамують спрагу. А як вони пахнуть! Огірки є чудовим перекусом, якщо ви вирушаєте на прогулянку в спеку – вони можуть притупити почуття голоду та вгамувати спрагу, одночасно надавши вашому організму корисні вітаміни та мінеральні речовини. Огірок містить аскорбінову, фолієву та пантотенову кислоту, а також інші вітаміни та біологічно активні речовини. Хрустіть на здоров’я! До речі, огірки можна використовувати не тільки як гарнір або салати. Ви можете додати огірковий сік у свій лимонад. У поєднанні з цитрусами, огірок надає напою неймовірний смак і аромат.

Молода квасоля

Ми говоримо не про стручкову квасолю, а саме про молоді плоди квасолі, яка зараз настільки м’яка і ніжна, що на її приготування піде буквально 15 хв. Ви можете готувати дивовижне лобіо, додавши до квасолі свіжі помідори, прянощі та ароматні трави або використовувати її в супах, салатах, м’ясних та овочевих стравах. Квасоля багата білками, вітамінами та мінеральними речовинами. Нагадуємо, що для підтримки молодості та здоров’я, принаймні половина білків у вашому раціоні має бути рослинного походження. Квасоля є чудовим джерелом рослинного білка.

Молода картопля

Хоча традиційно ми розглядаємо картоплю як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю ми віднесемо до крохмалистих овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж у зрілому осінньо-зимовому коренеплоді, її шкірка, багата на вітаміни і мікроелементи, ще досить тонка і ніжна, тому ви можете готувати картоплю різними способами прямо в шкірці, щоб не втрачати її корисні властивості. Молода картопля прекрасна відварена із зеленню, запечена, грильована або тушкована з іншими літніми овочами. Насолоджуйтесь!

Помідори

Помідори влітку суттєво відрізняються від тих червоних плодів, які ми купуємо у супермаркеті взимку. Неповторний аромат, який дарує їм сонце південних степів та легка насолода, змішана з характерною кислинкою – ну що може бути апетитніше! Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливо корисну для нас речовину – лікопін, який є чудовим антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор зазнав термічної обробки. Тому насолоджуйтесь помідорами не тільки у свіжому вигляді, але й сміливо додавайте їх у свої супи, соуси та овочеві рагу – вони стануть ще кориснішими.

Цибуля

Зелена цибуля та молоді головки цибулі цього сезону – це те, без чого не може обійтися жодна родина. Хоча поки що ніхто не придумав спосіб різання цибулі без сліз, страждання з лишком окупаються пряним смаком та корисністю цього овочу. Безпрецедентні антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості цибулі були знайомі ще здавна. Також ми знаємо, що цибуля багата вітамінами, зокрема вітаміном С і мінеральними речовинами, такими важливими для нашого здоров’я. Додайте цибулю у свою їжу у свіжому та термічно обробленому вигляді та будьте здорові.

Баклажани

Баклажани радують нас своїм неповторним смаком до середини осені. Середина літа – чудовий час активно включити їх у своє меню. Звичайно, баклажан теж містить потрібні вітаміни та мінеральні сполуки. Але ми хочемо звернути увагу на високий вміст у баклажанах поліфенолів, які дуже корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку та зміцнюють імунітет. Також сирі та відварені баклажани мають виражену антибіотичну властивість. Баклажан є настільки затребуваним і популярним овочем, що навіть складно перерахувати основні страви з його використанням, це можуть бути соте, рагу, салати, крем-супи, соуси або гострі заправки. Фантазуйте, тіште свої смакові рецептори та даруйте радість здоров’я собі та близьким!

Наталія Усенко,

експерт зі здорового харчування

Ми любимо тексти без помилок. Але часом вони трапляються. Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: